23. juli 2012 - Kategori: Drømmesymboler

Drømme om død og begravelse – hvad handler det om? (drømmetydning død)

drømmetydning død begravelse

Drømmetydning død/begravelse. Det er trist, tungt og ofte forfærdeligt at drømme om død og begravelse.

Som i virkeligheden er død også i drømme forbundet med sorg – men når vi drømmer om døden (andres eller vores egen), da handler det normalt ikke om, at personerne reelt dør, men mere, at det som de givne personer repræsenterer i vores egen personlighed dør.

Derfor er det faktisk ofte positivt at drømme om død – når noget forsvinder (eksempelvis gammel, ”out-dated” adfærd i drømmen repræsenteret ved en bestemt kendt eller ukendt person), da bliver der nemlig plads til noget nyt og mere passende.

At vi så stadig er enormt kede af det i drømmen (og måske når vi vågner op med drømmen frisk i erindring), ja det handler jo om, at det altid er trist at skulle sige farvel til noget som har stået os nær / været en del af os i måske mange år.

At drømme om død og begravelse er derfor ikke unormalt i perioder hvor vi oplever, at vi udvikler os meget (også i perioden hvor vi går fra ”en livsfase til en anden”, eksempelvis når vi har afsluttet gymnasiet eller en anden uddannelse, og skal videre til en helt ny tilværelse – måske som fuldtidsarbejdende, eller universitetsstuderende).

___

Foredrag om ubevidst intelligens og drømme på din arbejdsplads? Jeg holder mange foredrag om ubevidst intelligens (og drømme) på arbejdspladser, i foreninger, netværk med videre.

Bl.a. om hvordan du ved at arbejde med – forstå og lytte til – dine drømme, får et meget mere glædes- og energifyldt (arbejds-)liv. Skal jeg komme ud på din arbejdsplads? Læs mere her:

JA – jeg vil også forstå hvordan mine drømme hjælper mig til meget mere energi og glæde!

___

Drømme om at forældre dør. Når du drømmer at din far eller mor dør (og måske begraves/bisættes), kan det være et billede på, at den binding (fader/moderbinding) du har haft synger på sidste vers. Du tager med andre ord afsked med dine indre forældre – eller i hvert fald det billede du har haft af dem indtil nu, eller det de har repræsenteret i dig.

Det kan således være et billede på, at du måske er blevet bevidst om de (mere uheldige) sider af din mor og/eller far som du har ”kopieret” i din egen tænkning og adfærd, og at det nu er tid til at sige farvel til de sider. At du så senere drømmer om dine forældre i levende live kan så bare være et billede på, at dine forældres sider lever videre i dig på en anden, nu på mere hensigtsmæssig vis.

Det er derfor også helt normalt for børn og teenagere at drømme at deres forældre dør – det er ganske enkelt ofte et billede på, at børnene/teenagerne i højere grad nu vil være selvstændige og stå på egne ben (og i mindre grad ser op til far og mor) – til gengæld opleves det naturligvis for børn og teenagere meget skræmmende at drømme at ens forældre dør.

Men ofte er det bare et tegn på, at (især) teenagerne får øje på, at far og mor ikke er så perfekte som de i mange år har troet – at far og mor også er mennesker med fejl og mangler. Derfor “dør” det indre billede af far og mor; det billede af far og mor som har været gældende indtil nu.

Der er selvfølgelig store individuelle forskelle på hvornår man får et mere realistisk billede af sine forældre, og derfor kan man drømme om sine forældres død meget sent i livet, med flere betydninger.

 

Drøm om at andre/ukendte personer dør. Tilsvarende – når andre og måske ukendte personer dør i dine drømme skal du spørge dig selv hvad de personer repræsenterer for dig, hvordan de agerer og tænker m.v. Måske det er på tide at vinke farvel til disse sider (tænkning og adfærd) i dig selv?

Eller måske – hvis det er nogle du kender der dør – at den måde hvorpå du har set på dem indtil nu er “uddateret”, dvs. ikke længere passende med virkeligheden.

Se Michael tale om drømme i Aftenshowet

Drøm om at du selv dør.Igen – et tydeligt billede på, at din hidtidige adfærd og tænkning nu skal hinsides. En ny version af dig skal fremelskes, og er måske allerede i sin spæde udvikling (se i øvrigt drømme om babyer). Jeg selv drømte for noget tid siden at jeg så mig selv ligge død i mit hjem.

Jeg gik så alligevel selv rundt i levende live ved siden af – og betragtede mig selv som død. Jeg var ret skræmt og chokeret over situationen.

På et tidspunkt ringer det på døren, og to unge piger kommer og vil sælge mig nogle lodder el.lign. Først er jeg flink og lukker dem ind – men med ét mærker jeg, at det faktisk passer mig ret dårligt. Jeg går stadig rundt og er chokeret over min egen død – og kan ikke rigtig forholde mig til de to pigers besøg.

Jeg beder dem derfor pænt om at gå. Mit tidligere jeg ville have brugt tid på at tale med de to piger – for at være venlig og imødekommende – mens mit nye jeg kunne mærke at jeg faktisk ikke havde lyst til at tale med pigerne – og derfor bad dem gå. En ny og bedre evne til at mærke efter og sige fra. Det var sådan jeg tolkede den drøm.

Drømmer du at du slår andre mennesker ihjel – eller at andre slår nogle ihjel – handler det måske om noget helt andet. Det kan være noget uforløst agression mod dem du slår ihjel – men det kan også handle om en stor frustration (måske flovhed) over at have disse sider i dig selv. Måske forsøger du i drømmen at slå en bedragerisk, lyvende mandsperson ihjel – her vil et oplagt spørgsmål være; er du selv nogle gange bedragerisk og lyvende?

(læs også blogindlægget om at slå ihjel/drab i drømme).

Til sidst; drømme om død er altså ofte en afspejling af en positiv, naturlig udvikling af din personlighed og psyke (og sjældent en forvarsel om døden el. lign.). Ser du drømme om døden og begravelser som sådan kan det være noget lettere at forholde dig til drømme hvor døden indgår som element. Har du haft en drøm om død? Har du andre meninger om hvad det kan betyde? Skriv gerne i kommentaren nedenfor.

Læs også: Hvorfor jeg ikke længere tolker drømme gratis (her på siden og i det hele taget)

BEMÆRK: Drømme er altid 100% individuelle – din drøm er din egen, og når du drømmer om død betyder det med stor sandsynlighed noget andet i dit tilfælde end det gør hos din ven/veninde der også drømmer om død. Tolkningen/tydningen af en drøm er således kun korrekt hvis du føler dig ramt af din (eller andres) tolkning af den.