24. august 2017 - Kategori: Diverse

Myte punkteret – Det er (ikke) lykken at få børn! (læs hele artiklen)

For lidt over et år siden blev jeg far til en lille pige. Hun er lillesøster til min søn, som nu er 3½.

Jeg er nu gift, og far til 2 børn.

Jeg kan tydeligt huske kommentarerne fra dengang min datter lige var kommet til verden. Kommentarer jeg stadig får.

”Så må du da være lykkelig!”

”Så er lykken gjort Michael!”

”Det kan da ikke blive bedre!”

 

I mig selv tænkte jeg dengang (og jeg siger det også stadig nogle gange afhængig af hvem jeg taler med) – ”Øhh, hvilken planet kommer du fra? Mit liv er da ren røv lige nu!”

At få barn nummer to er (ligesom at få barn nummer et), et enormt pres på parforholdet og på den enkelte forælder. Men hvor der med ét barn var bare en smule tid til at min kone og jeg kunne tale med hinanden, om hinanden (hendes og mit forhold, hvad der sker i vores liv, hvordan vi har det), så er der nu mikroskopisk lidt tid til det.

Mindst af alt, er der meget lidt plads til Michael-tid og Carolina-tid (som vi kalder det), tidspunkter for os selv, hver især.

Vi bliver mindre lykkelige af at få børn!

Der er skrevet masser af bøger om det, og forsket meget i det.

Bogen ”Myterne om lykke” (Dansk Psykologisk Forlag, 2014) siger det meget tydeligt;

Det vi alle (de fleste af os) tror gør os lykkelige (bl.a. at stifte familie), ja det gør os ikke lykkelige![i]

Faktisk er det sådan, at det generelle lykkeniveau falder i årene umiddelbart efter man er blevet forældre (mere præcist de første fem år, for derefter at stige til niveauet før børn, dvs. ikke højere end tiden før børn).

Livet bliver i årene lige efter at have fået børn, ganske enkelt mindre sjovt på mange måder. Men det er ikke altid det forældre taler mest om; det skal være så godt jo!

Behøver jeg at tilføje, at et af de helt store skilsmissetidspunkter er når barnet er ca. 1½ år gammelt – det vil sige, begge forældre tilbage fra barsel, og hverdagen rammer for alvor?

I dette “paradis i helvede” som det før er blevet kaldt (heldigvis er der selvfølgelig også mange dejlige ting forbundet med at få børn!), er jeg glad for, at min hustru og jeg har vores natlige drømme med os.

Jeg er nemlig helt sikker på, at det at min kone og jeg begge lytter til og taler om vores (natlige) drømme i dette inferno, gør at sansynligheden for at vi bliver en del af skilsmissestatistikken, er mindsket betragteligt.

Hvad det gør at tale om drømme

Da min søn kom til verden for 3½ år siden havde vi begge – uafhængigt af hinanden – katastrofedrømme om tsunamier, jordens undergang m.v.

Drømme, hvori vi i starten af drømmen var sammen som den nye familie vi nu var blevet, men så snart farerne truede – ja så stak vi begge af fra det hele (partner og barn) – og var os selv nærmest!

 

Meget pinlig adfærd.

 

Det, at vi talte om vores drømme gjorde, at vi fik sagt til hinanden, at lige præcis sådan havde vi det dengang – mega meget lyst til simpelthen at skride fra det hele!

Sådan har vi det med jævne mellemrum også nu.

 

At vi taler om vores drømme gør, at det nu er helt lovligt at sætte ord på de følelser.

At vi nogle gange har lyst til at smide den skide, skrigende unge ud af vinduet. At vi har lyst til at sætte os på en flyver og stikke af fra det hele, helt alene!

 

Og jeg ved, at når man først har lettet sit hjerte for de følelser (og ikke mindst hørt at den anden har det på præcis samme måde!), ja så forstår vi hinanden meget bedre, og sandsynligheden for at vi faktisk skrider er pludselig nærmest ikke-eksisterende.

 

Så som jeg altid siger;

Når vi taler om vores drømme kommer vi oftest til at tale om noget meget vigtigt ift. os selv og vores relationer, vi ellers ikke ville have talt om.

 

Og som min egen forskning viser; vi oplever en større intimitet i parforholdet (og i venskaber) når vi deler vores (natlige) drømme med hinanden.(ii)

Det er i (i parantes bemærket) ikke alle drømme du skal dele med din partner.

Michael

P.s. – Vil du gerne kende de hemmeligheder om dig selv og din situation, som dine drømme konstant fortæller dig? Den 12. september 2017 starter jeg nyt 6-ugers online holdforløb, Drøm dig i live! Forløbet er designet til at kunne passe ind i en ellers travl hverdag. Som en del af pakken får du også min bog “Sådan forstår du din drømme” (Dansk Psykologisk Forlag). JA – jeg vil være med!

[i] Sonja Lyubomirsky, Myterne om lykke (Dansk Psykologisk Forlag, 2014)