11. juli 2017 - Kategori: Diverse

3 ting der (reelt) gør din familieferie så god, som du forventer den bliver

…og hvordan ferier ALDRIG er som de ser ud til på Facebook.

Jeg er lige kommet tilbage fra en ferierejse med min familie, og må konstatere, at jeg faldt i igen.

I dagene op til ferierejsen med hustru og børn var jeg fyldt op af forventninger:

– Nøj, hvor jeg glæder mig til at slappe af!

– Hvor bliver det bare godt med noget intensiv tid sammen med min familie!

– Jeg kan slet ikke vente med at komme afsted, og komme ned i gear. Ikke mindst få styr på den stress, som har bygget sig op i ugerne op til ferien, og som har gjort, at jeg har haft svært ved at sove.

 

Måske jeg burde have indset det før vi tog afsted.

 

For der galdt det samme om vores ferie, som der gælder for de fleste andres. Og jeg ved det fra tidligere ferier, men havde vidst glemt det igen.

– Der er stor forskel på hverdag, hvor man som familie ikke er sammen 24 timer i døgnet, og så ferien, hvor man pludselig er det.

– Livet – og derfor også ferier – indeholder også konflikter og frustrationer (jeg kan ikke mindes en ferie jeg har været på, hvor der ikke også har været konflikter eller følelser af frustration – kan du?)

– I 7 ud af 10 familier er det (stadig) moderen (/den ene part) i familien som er initiativtager og planlægger, hvilket ofte fører til frustrationer og konflikter på selve ferien.

 

Jeg kan så tilføje, at det også regnede rigtig meget på vores ferie, hvorfor vi var nødt til at være meget kreative, da det med at tage på stranden ikke var et alternativ de fleste af dagene. Vores lille ferielejlighed blev med andre ord ekstra lille de mange dage, hvor det regnede.

Her følger 3 gode råd, der faktisk kan gøre din ferie (-rejse) så god som du (måske) lige nu forventer.

 

1. Vid, at din ferie med garanti også vil indeholde konflikter og frustrationer (og heldigvis i de fleste tilfælde også gode, lykkelige stunder, som måske udgør 5% af tiden på ferien, i få tilfælde 10%. De billeder dine venner lægger op på Facebook fra deres ferie er fra præcis disse få stunder, og ikke fra de 95% andre).

Med andre ord, sæt forventningerne til ferien lidt ned.

Det der så i øvrigt kan begrænse konflikternes omfang, er at holde fast i denne store sandhed, når konflikterne opstår (for det vil de);

Du er 100% ansvarlig for at stoppe og løse konflikten (og sikre at den ikke eskalerer). Det samme er din partner (eller den anden/de andre vokne du rejser med), altså 100% ansvarlig.

Ikke noget med 50/50, eller 80/20 (hvem var “mest” skyld i, at konflikten opstod? etc.). Spørg dig selv, hvad du i selve konflikten gør for at optrappe den, og når du så har fået øje på det, så stop dig selv. Det kan også hjælpe at tænke, at de fleste konflikter sjældent handler om det, de i udgangspunktet handler om. Der ligger oftest noget dybere nede. Tal i stedet om det.

(nu skriver jeg i den forbindelse normalt mest om effekten af at forstå og tale om indholdet af dine natlige drømme, og det vil jeg da også gerne have med her; prøv i din ferie at tænke over hvorfor du drømmer det du gør, i dine drømme vil du ofte finde forklaringer på, hvad der egentlig rumsterer i dig, og måske hvorfor din lunte lige nu måske er kort).

 

2. Sørg for at give hinanden pauser

Jo længere tid din (Jeres) ferie varer, jo vigtigere er det, at I også under ferien (ja, også imens I er afsted) kan give hinanden fri.

Måske en formiddag, måske en eftermiddag. Måske en hel dag (!), hvor den ene part tager sig af barnet/børnene, og hvor den anden altså kan gøre lige præcis det, han/hun har allermest brug for eller lyst til. Måske læse en bog helt uforstyrret. Måske dyrke sport. Måske køre, eller gå, en lang tur. Helt for sig selv. I stilhed. Uden at skulle forholde sig til nogle andre.

Det er en stor misforståelse, at man som familie skal være sammen 24/7 på sin ferie.

 

3. Kom ind i kampen mand! (eller få din mand ind i kampen)

Hvis det i din familie også (især) er den ene part (måske dig?) der har planlagt ferien – måske med input fra børnene – så sørg for at søge input til forventninger og ønsker til ferien hos din partner. Er det ikke dig der har planlagt ferien, så kom ind i kampen. For din egen skyld.

Også selvom flybilletten er købt, og hotellet booket.

Er det (især) dig der har planlagt ferien, så vid, at selvom din partner ikke giver udtryk for at have specielle ønsker, så er virkeligheden ofte, at når I så er afsted på ferien, så kommer forventningerne og forhåbningerne krybende.

Måske i form af frustration og konflikt, fordi din partner finder ud af han/hun faktisk har ønsker og forhåbninger. Det kan være så simpelt som at foreslå din partner at Google “Top 10 turistaktraktioner” på destinationen (du skal ikke Google det for dem), og spørge hvad de så godt kunne tænke sig at se.

Eller ganske enkelt spørge ind til hvad de forventer at få ud af ferien, og hvad de allermest har lyst til at gøre på ferien. Måske netop læse en bog, se en film, løbe nogle ture… selvom det er “noget der hører til derhjemme”.

 

Tænker du disse tre ting ind, så er der faktisk en rimelig chance for at din ferie bliver lige så god, som du forventer.

Rigtig god ferie!

/Michael