Mareridt & night terrors (natteræd) hos børn – hvordan skal de forstås og håndteres?
Mareridt hos børn / night terrors (natteræd). Det er enormt ubehageligt når dit barn gentagne gange vågner af mareridt og er helt ude af den – og du ikke helt ved hvordan du skal håndtere det.
Endnu værre opleves for de fleste forældre såkaldte “night terrors”, hvor dit barn ser ud til at være vågen, men tydeligvis ikke er ved bevidsthed, og dit forsøg på at trøste ingen effekt har.
I det følgende tager jeg fat på henholdvis mareridt og night terrors hos børn – det er nemlig ikke det samme.
Forskel på mareridt og “night terrors”. Den afgørende forskel er, at ved mareridt, ja da drømmer dit barn (befinder sig i REM-søvnen), og vil derfor altid have lukkede øjne. Du kan desuden trøste dit barn med god effekt når det har haft mareridt.
Ved “night terrors” da virker dit barn vågen (ofte med åbne, stirrende øjne) – men er faktisk udenfor bevidsthed. Ligeledes – ved “night terrors” er barnet umiddelbart utrøsteligt, og responderer typisk ikke på din støtte og trøst.
Night terrors indtræder typisk 2-3 timer efter barnet er faldet i søvn, mens mareridt normalt forekommer langt senere på natten, typisk i de tidlige morgentimer. Et barn vil kunne huske indholdet af et mareridt, men vil intet kunne huske hvis der er tale om night terror.
Mareridt hos børn. De fleste børn oplever at have mareridt – som beskrevet i mit sidste blogindlæg om børns drømme handler mareridtene ofte om stressende og angstprovokerende hændelser i barnets liv. Hændelser som er helt normale (det at udvikle sig, vigtige overgange, e.g. starte i børnehave, skole m.v.) – men som for barnet opleves meget skræmmende.
Barnets mareridt kan også reflektere stressende forhold i hjemmet. Præcis lige som når os voksne skal starte på nyt arbejde, er i en form for personlig krise el. lign. Sådanne udfordringer, og hvordan vi reelt har det med dem, reflekteres i vores drømme (hvis vi ellers kan huske dem og forholder os til dem, hvilket jeg ville ønske der var flere af os voksne der gjorde).
Videnskaben har vist, at arbejdet med vores drømme kan føre til øget selvindsigt og bedre relationer til andre (vil du vide, hvordan hvordan du selv kan bruge dine drømme, og måske kende de hemmeligheder om dig selv du lige nu er ubevidst om? Se mit onlinekursus Drøm dig i live!).
Et barns mareridt kan eksempelvis handle om at blive forfulgt af et større barn – måske en teenager eller endda en voksen.
Et billede på, hvordan barnet mærker presset ift. at blive ældre (måske lige så gammel som teenageren) – eller teenageren kan drømme om at være forfulgt af et ukendt voksent menneske – nogle gange et billede på, hvordan teenageren mærker presset henimod at blive voksen.
Børn drømmer mere om dyr (mange gange faretruende fantasidyr), end teenagere og voksne gør. Som kort beskrevet i mit sidste blogindlæg er dette et billede på, hvordan barnet i højere grad er drifts- og instinkt-styret end teenageren og os voksne er.
Altså kan dyrene ses som mere primitive sider af barnet, den bevidste styring har endnu ikke taget over. Men drømme med dette indhold kan virke meget skræmmende på børn – ganske enkelt fordi de ikke ved hvordan de skal forholde sig til og håndtere disse sider af sig selv.
For forældre giver sådanne drømme hos deres børn derfor et meget kraftigt vink om hvad der lige nu sker i deres barn.
Se Michael Rohde tale om drømme i Go’ Aften Danmark:
Hvordan skal jeg som forælder forholde mig til mit barns mareridt? Ofte vælger forældre at “negligere” drømmen, og til barnet sige; “det er bare en drøm, du skal ikke være bange” (og så ikke tale mere om drømmen) – men ved at sige det anerkender man som forælder ikke det som faktisk sker i barnet, og barnet vil ikke føle sig forstået.
For barnet er mareridtet og indholdet i mareridtet meget virkeligt, ligesom indholdet i dine egne drømme er virkeligt.
Drømme er et virkeligt fænomen, og ikke noget der skal negligeres. De fortæller meget præcist om, hvad der er vigtigt for dig i dit liv lige nu – og dit barns drømme således hvad der rører sig i dets indre lige nu.
Derfor er det rigtige at gøre at gå ind i drømmen sammen med barnet – dvs. tale om; hvad handlede drømmen om? Hvad skete der? Hvad gjorde dragen (monstret, bjørnen etc.) så?
En god måde at hjælpe barnet kan være at spørge om der er noget han/hun havde brug for i drømmen – eksempelvis at dragen kom i bur el. lign. – og så derefter sammen med barnet tegne drømmen – dog med det twist at nu kommer dragen i bur! Måske skal du først gøre dette om morgenen / senere på dagen, så du ikke skal gøre det midt om natten.
Grundlæggende handler det altså om at tage dit barns drømme seriøst, og forstå at drømmene er billeder på hvad der rører sig i ham/hende lige nu.
Night terrors hos børn. De fleste forældre har trøstet deres barn efter lejlighedsvise mareridt. Men hvis dit barn nogensinde har oplevet, det der er kendt som “night terrors”, ja da var dit barns frygt/angst sandsynligvis ikke til at dæmpe, uanset hvad du gjorde. Og jeg kan kun sige som far til en søn der i en alder af ét år havde nogle nætter med hvad der højst sandsynligt der har været night terrors, at det er en skræmmende oplevelse når man først gang er vidne til det.
“Night terrors” menes af mange at være en søvnforstyrrelse, der synes at ligne et mareridt, men har en langt mere dramatisk udformning. Selvom “night terrrors” kan være alarmerende for forældre der overværer dem, ja da er de normalt ikke noget der skal give anledning til bekymring, og er heller ikke et tegn på et dybere medicinsk problem.
Det er således et ret udbredt fænomen hos 2-6 årige (nogle gange også tidligere og senere), som forsvinder efterhånden som centralnervesystemet modnes.
Under en typisk nat forekommer søvn i flere faser. Hver fase er forbundet med særlig hjerneaktivitet, og det er under de hurtige øjenbevægelsers fase (REM), at de fleste drømme opstår. Night terrors sker under den dybe “non-REM-søvn.” I modsætning til mareridt (som forekommer under REM-søvn), er night terrors teknisk set ikke drømme, men skal mere ses som en angstfyldt, og pludselig (ubevidst) reaktion, der sker ved overgangen fra den ene søvnfase til en anden – som en reaktion på denne overgang.
Men også som et resultat af, at barnets centralnervesystem ikke er fuldt udviklet endnu.
Det menes at den primære årsag til “night terrors” er en overstimulering af (det uudviklede) centralnervesystem, hvilke oftest vil forekomme i perioder, hvor barnet er overtræt eller syg, tager medicin, er stresset eller sover et andet sted end normalt. Og på denne måde er der jo så pludselig et link til hvad der sker i barnets vågenliv.
Jo flere forældre jeg har været i dialog med omkring night terrors, jo oftere sker det, at der kan findes ting i vågenlivet, som kan fremprovokere denne reaktion.
Under en “night terror” kan et barn måske pludselig sidde oprejst i sengen og råbe eller skrige af nød, med vidt åbne, stirrende øjne. Barnets vejrtrækning og hjertebanken kan være hurtigere, han eller hun sveder måske, pisker rundt i sengen og virker forstyrret og bange.
Efter et par minutter, nogle gange længere, falder barnet typisk til ro og vender tilbage til almindelig søvn (typisk REM/”drømmesøvn”).
I modsætning til mareridt, som børnene ofte husker, vil barnet ikke have nogen erindring om en night terror næste dag, fordi det var i dyb søvn da det skete – og der er ingen mentale billeder at huske.
Hvordan skal jeg som forælder forholde mig til mit barns “night terror”? Hvis dit barn vågner af sig selv under en night terror vil det typisk virke desorienteret og forvirret, og i sådanne tilfælde kan du trøste barnet det bedste du har lært. Det sjove er, at barnet sjældent vil være bange i disse situationer, mere desorienteret.
Hvis dit barn derimod tydeligvis er “væk” – dvs. sover og er i en ubevidst tilstand (selvom det sidder og skriger og råber) – ja da kan det være en bevidst strategi ikke at vække barnet, og i stedet “holde ud”. Vælger du at forsøge at vække barnet er det enormt vigtigt at du forsøger at være helt rolig og afslappet.
Er du ikke det, vil barnet når han/hun vækkes oftest blive smittet af din egen angst/urolighed, og slet ikke forstå hvad der på færde. Husk – ved night terror kan barnet intet huske, og vil derfor slet ikke forstå hvorfor du er urolig. Læs også de mange kommentarer nedenfor om andre forældres erfaringer – der er stor forskel på hvad der virker for det enkelte barn.
Nogle skal holdes om stille og roligt, måske skal du nynne en stille sang, andre skal ikke vækkes, og du skal holde ud! Du skal altså finde ud af, hvad der virker bedst for dit barn. Night terrors går normalt over af sig selv, men står de på i hvad der virker umådeligt lang tid (måske flere uger), kan det være en god ide at tage kontakt til barnets læge.
Skriv gerne i kommentaren nedenfor med eventuelle oplevelser og spørgsmål du måtte have i forhold til mareridt og “night terrors” hos børn!
/Michael
Hej Michael.
Min datter på 11 år har mareridt næsten hver nat. Hun drømmer typisk om at være spærret inde på hendes værelse mens der ligger zombier i hendes seng eller at hun bliver væk fra os andre (altså
Mor, bonusfar og lillesøster).
Hvordan kan jeg mon hjælpe hende bedst muligt?
Hun er fået en madras på vores soveværelse hvor hun kan komme op og ligge sig om natten hvis det er slemt og jeg trøster hende så godt jeg kan. Jeg ligger hos hende nogle gange når hun skal sove eller beriligere hende ved at tale om rare og dejlige ting hun kan tænke på i stedet for. Hvad kan jeg mere gøre?
Kh
Louise
Hej Michael.
Vi har en datter på 13 måneder og hver dag ca. kl 00 , begynder gråden. Hun ligger med lukket øjne og bare græder . Hvis man prøver at trøste hende , bliver det nogle gange værre og andre gange er det så voldsomt at hun bliver nød til at tages op og vugges . Det tager ca en halv time , før hun er ved at falde til ro igen og nogle gange længere.
Er meget frustreret og ved ikke hvad jeg skal gøre . Om jeg skal vække hende og beroligge hende eller om jeg bare skal lade hende græde .
Gråden er voldsom og lyder meget smertefuld . Jeg ved virkelig ikke hvad man skal gøre .
Hej Michael
Jeg har et barn på 4,5 som har night terrors og har haft siden han var helt lille. Vi fandt først ud af sidste år at det var det og før nytår i år opstod det kun indimellem. Fra nytår i år har det taget meget til indtil for 2,5 mdr siden ca. Jeg har ikke ku se et mønster i hvad der skete om dagen men ud fra hvad jeg lige har læst her så giver det faktisk mening at det er blevet værre efter nytår da vi mistede vores 13,5 årige hund der. Måske det har været det han har reageret på? Han savnede og snakkede om han enormt meget længe efter. Han var med da han blev aflivet herhjemme og det var en meget fredfyldt dag. Jeg mødte en voksen som havde night terrors som rent faktisk kunne forklare hvad der skete under det og hun sagde det var som at være med i en gyserfilm så det gav jo osse mening i forhold til hvor skræmt han er når det står på. Han kan stirre på os men føles som han kigger lige igennem. Her har det varet fra 10-30 min hvilket er mega lang tid når man ikke kan hjælpe ham. Han har det bedst når vi sidder med ham og pludselig falder han i søvn. Det har hjulpet med fiskeolie og at han ikke har det for varmt de første timer fra han falder i søvn. Derfor har der 7-9-13 ikke været noget de sidste 2,5 mdr🤗
Kære Agata,
det giver da rigtig god mening at jeres søn har reageret på at I mistede jeres hund. Og jeg synes det lyder rigtig dejligt at I har fundet ud af hvad der virker bedst for ham når han oplever sine night terrors, nærvær, og fiskeolie! Og på den måde er det virkelig individuelt hvad der virker, og med din kommentar her har du også hjulpet alle de, der læser med! Bh Michael
Hej Michael,
Min dreng har haft nigtterror siden 9 mdr – nu 10 år. Jeg er begyndt at være bange for at han skader sig selv pga. hans løben og hoppen i møblerne. Han springer rundt og skriger, løber frem og tilbage og virker angst påvirket.
Jeg vil påstå at han er et ekstrem tilfælde i forhold til den måde han løber rundt på. Hvad skal jeg gøre? Jeg er kommet så langt at jeg overvejer at filme det, simpelthen for at finde ud af om det ER ekstremt eller “almindelig” nigtterror. Jeg viser det selfølgelig ikke på de sociale medier i alt respekt. Men må jeg sende det til dig? Har du nogen form for konsultation som vil give mening for at afklare nogen ting? Vi kan ikke finde et mønster i hans opvågninger efter nu snart 10 år. Jeg er oprigtig ved at være nervøs – kan han finde på at hoppe ud af et vindue eller hvad bliver det næste? Venlig hilsen…
Kære Michelle, tak for din kommentar. Jeg er ikke sikker på, at jeg kan hjælpe helt konkret. Har i “nærundersøgt” sammenhænge mellem hvad han har oplevet om dagen (oplevelser, tanker, følelser) – som måske kan rejse ind i natten? Jeg vil umiddelbart råde dig til at tale med jeres læge om det. Bh Michael
Hej Michael
Jeg har min lille søn på 2,5 år
Som har gjort dette nogen forskellige perioder.
Da han var lille inden han kunne gå og i en tid nu
Jeg blev så meget gladere da jeg har fået sst ord på hvad der sker for ham
Men det skræmmer mig stadig en del at at stiller sig om skriger af sofaen
Skriger når jeg ligger sutten så kan kan nå den skriger endnu en gang fordi han så har kastet den på gulvet
Råber af mig jeg skal gå og gå væk, vil ikk, og bare hulker som besat
Jeg må ikke rør ham eller noget så jeg sidder ved ter pænt på det aftager
Sidste gang måtte jeg gå ud af stuen og vente. Drt var det eneste der hjalp det varet i 35 min men det føles godt nok som lang tis når man kan se ens knægt være så ked og så slet ikke kunne gøre noget.
Kære Emilie, det virker på mig som om du gør det helt rigtige, og at du skal holde ud lidt endnu! Til gengæld kan du prøve og se om der er nogle sammenhænge mellem det din søn oplever om dagen, og de nætter hvor han oplever at have night terror. Er der en sammenhæng mellem konkrete hændelser (oplevelset, måske følelsesmæssige påvirkninger etc.) – og det at han så har night terrors? Bh Michael
Hej Michael
Min datter startede først med at have Night terror i en alder af 8 år. Jeg kan læse her på siden at det ikke er det mest forekommende. Har du hørt om andre med så sen debut ?
Indtil første” anfald af Night terror sov hun altid uden problemer, hele natten.
anfald startede altid med hun satte sig op i sengen med stirrende åbne øjne med rædsel i øjnene – rokkende frem og tilbage. i sengen. Ingen trøst hjalp – og skreg bare højere. Derefter begyndte tænderne at klapre i munden, som når man får høj feber – kroppen ryster – Nogle gange blev hun våd af sved. Dernæst begyndte hun at skrige så højt hun kunne – mange gange hvis, vi kom for tæt på (det var rædselsfuldt). Nogle gange stod hun ud af køjesengen og løb rundt i huset. En gang tog hun ting på køkkenbordet, som tilfældigvis var en køkkenkniv (det anede hun dog ikke) og smed den fra sig på gulvet- samtidig med hun skreg , løb rundt og var utrøstelig
2. gang hun havde et anfald ringede jeg til vagtlægen, da jeg virkelig blev bange for hvad det var, (jeg tænkte svulst i hjernen eller psykose) men heldigvis vidste den læge jeg fik fat på, hvad der var tale om og bad os vække hende før anfald samme tid hver nat.
Det lykkedes os aldrig i de år hun havde det at hjælpe hende udenom anfald og vi måtte bare se til – SÅ ubehageligt
Da hun var 9-10 år var hun på højde med mig, (hendes mor) så en stor pige – Når vi var på campingferie om sommeren, måtte vi låse campingvognen, for at hindre hun i night terror ville løbe skrigende ud af vognen – Men de skrig inden i vognen tænker jeg på, hvad andre i de andre familier rundt omkring måtte have troet ,der var på spil. Så det var lidt angst provokerende at tage på ferie – og når hun var på forskellige udflugter med skole og sport – angsten for hvor hun kunne løbe hen,
Siden hun var ca 8 år til ca 12 år, havde hun mange anfald, nogle uger flere gange og andre gange færre –
Jeg har netop læst et indlæg fra en speciallæge som skriver at hans erfarring er, at de børn der har lange anfald ofte har eller vil få en diagnose (autime,adhd mm) er det noget du kender til?
Det kan jo give god mening hvis Night terror skyldes både et umodent CNS og manglende evne til skærmning mod sanseindtryk
min datter er 20 år nu og har altså ikke haft det i en årrække. – gudskelov –
Det ville have været fantastisk med denne side den gang – og mere oplysning i sundhedssystemet evt sundhedsplejerske
Min datter på knap 2 år har de sidste par dage enten haft mareridt eller nightterror. Altså det har alle gange stået på en halv times tid, ca samme tid, hun skriger, har åbne panikslagne øjne, kalder mor mor mor. Jeg har trøstet hende så godt jeg kunne. Men har alle gange følt hun ikke var vågen da hun slet ikke respondere eller ser ud til at vide jeg sidder med hende. Når vi vågner om morgenen så tænker jeg hun må være træt men kan intet mærke! Næste gang det sker så overvejer jeg at lade hende ligge, men det er svært kan jeg godt mærke. Hvad nu hvis det ikke er natteterror så vil hun jo bare føle jeg er ligeglad. Har du nogle råd?
Kære Louise,
mit bedste råd vil være at gøre det du gør (trøste hende/holde om hende, ikke forsøge at vække hende) – og så se tiden an – i hvert fald vente op til 14 dage. Næste skridt kan være at opsøge hjælp, måske i første omgang hos lægen. Men prøv også at være opmærksom på evt. ændringer i hendes liv, eller ydre hændelser som kan påvirke hende. Bh Michael
Hej Michael, jeg har en søn på 5 år, som drømmer om en kæmpe edderkop som stirrer på ham. Han fortæller at den ikke gør noget, men sidste nat fortalte han, at den vil have at han kom ned til den fra sin køjeseng. Han kalder, når han er vågen, og fortæller at han er bange. Jeg lytter til ham, men jeg har været lidt i vildrede om, hvordan jeg kan hjælpe ham videre. Jeg håber at du har et godt råd. Kh
Hej Charlotte – en god måde at arbejde med sådan en drøm hos et barn på er at tegne drømmen sammen med ham. Og så tale om hvad der vil være “den gode slutning” på sådan en drøm. Hvordan kunne han godt tænke sig at den endte? Bh Michael
Hej
Er sådan i vild rede. Har jordens dejligste og nemmeste barn på 4.5, som er så nem dagtimerne, men når det er aften/nat er det en hel anden historie.
Mit barn har sovet igennem 3 gange hele hans liv. Han kommer i seng kl 19 og kl 20.30 starter alle opvågninger med et skrig og derefter gråd. Får ham trøstet og ca en fjerdedel af gangene er han slet ikke i vågen tilstand og sådan kan det forløbe nogle gange i løbet af aftenen og natten. Og det er kun hvis vi ikke er i sengen med ham.
Vi får alle en dårlig natte søvn og har hele tiden sagt at det nok bare er en fase. Men nu er det 4.5 år det har stået på og ved virkelig ikke, hvad jeg skal gøre. Vi vil også gerne at han snart kunne sove en hel nat i enten sengen ved siden af vores eller på hans værelse, men mit hjerte kan ikke bære at han skal være så ked hver eneste aften/nat og føler næsten at vores barn er det eneste barn i verdenen der skal have mareridt eller natteterror hver evig eneste nat og vil gerne forsøge at blive klogere på hvad vi kan gøre for at vores barn kan få en dejlig nat.
Kære Mette – tak for din kommentar og beskrivelse af Jeres svære situation. Det er meget individuelt hvad der kan udløse night terroren, og jeg vil anbefale at involvere jeres læge – med fare for, at han/hun ikke ved så meget om night terrors og bare vil sige at de forsvinder når jeres søn bliver teenager… (mange år til det!). Et meget simpelt trick kan være at vække ham et kvarter før 20.30 – det kan gøre at halvdelen af anfaldene forsvinder. Det er ikke meningen at I og han skal lide så meget under det, så jeg vil som sagt anbefale at søge hjælp til det. Kranio-sakral-terapi virker hos nogle. Bh og håber I får mere ro på jeres søn. Michael
Tak for en god artikel. Kan babyer godt have night terror hver nat, og flere gange hver nat mellerm 5 som minimum og 20 som max?
Ovenstående er vores søn på 13 mdr, dette har stået på siden han var 2 mdr. Lægen på hospitalet mener bare det er det…. Vi er ved at gå fra forstanden og har svært ved at hænge sammen. Vi har prøvet alt, 2 forskellige børnelæger, kiropraktor, kranio sakral, zoneterapeut, smertestillende, nexium, kugledyne, mindre aktiviteter i løbet af dagen. Råd og tips modtages gerne
Hej jeg har passet min nevø på 8 år i nat, sammen med hans far.
Faren havde godt orienteret mig om min nevø at han til tider går i søvne og vågner urolig op, samt angstfyldt og meget forvirret. Forfærdeligt at være vidner til det.. dette var nemlig min første gang. har jeg et par spørgsmål netop omkring
Night Terror- faren tacklede det fint og var helt rolig og svar på hans spørgsmål stille og rolig.. men min nevø var meget bange og gik rundt i huset og sagde forfærdeligt ting såsom.. det er en mærkelig show de har gang i… eller årh nej tilgiv mig osv osv men han var ikke højt råbende eller noget.. han gik rundt og rystede lidt og var meget bange.
Hvad skal man gøre for at undgå eller begrænse det?
Skal man vække ham hver 3. time så han ikke kommer i den fase?
Har der noget med dagstimerne at gøre?
Brug af tlf eller spille computer?
Hej. Har en sensitiv dreng som ugentligt har rædselsmareridt. Han har haft det i 2 år nu og det er helt forfærdeligt at være vidne til. Han ryster over hele kroppen, har vidt åbne øjne, slår og sparker med arme og ben, skriger som en i hulen, kaster sig rundt, sætter sig eller står op under det, kalder på mig og siger andre ord. Jeg holder om ham, svarer på det jeg kan, bekræfter at jeg er der, nynner og gnider han på ryggen og hygger ham i mine arme. Men nu ved jeg at han har haft det før fra omkring 1 års alderen, nu er det hver eneste uge og kan være flere gange om ugen, når han er i by og meget mindre hvis han bare er hjemme ved mig.
Kære Bb – ud fra hvad du skriver lader det til, at du allerede har identificeret et mønster (det er mere udtalt hvis overnatning i by) – og jeg vil da foreslå, at påbegynde et arbejde omkring det, altså at skabe nogle nogle sovevaner. Jeg har svært ved at vurdere, om barnets forældre (altså dig og barnets far) ikke længere er samboende, og det at være i by derfor handler om at være hos faderen (rent gætværk fra min side!). I givet fald, så synes jeg der er noget i at prøve at være virkelige åbne og ærlige over for hinanden, og prøve at arbejde sammen omkring barnet. Altså vil min tilgang være noget med så ikke bare at sige, at så sover han (kun) hos dig. Hvad er godt og bedst for ham? Bh Michael
Hej Michael,
Jeg havde en episode i nat med min 3 årige søn, han var bare ikke bange men vred. Hele hans krop var spændt som en fjeder og han løb lyn hurtigt rundt og råbte nej og skreg. Han virkede som sagt slet ikke bange for noget, men voldsomt ophidset og vred, jeg satte mig og ventede på han faldt til ro mens jeg snakkede roligt. Da det var ovre kravlede han op til mig helt afslappet og var klar til lidt vand og i seng igen. Jeg har aldrig oplevet noget lignende og er egentligt i tvivl om hvad der skete.. om det var night terror…
-Night Terror I 1 Time!-
Hej Michael.
Min datter på næsten 23 mdr. har to gange nu haft, hvad du beskriver som værende “Night Terror”. Forskellen på alle andre episoder i kommentarerne er, at de har en varighed på ca. 1 time. Det er ufattelig hårdt ikke at kunne stille noget op så længe! Siger forskere/videnskaben noget om “Night Terror”, der varer så længe? Hun kravler ud af vores seng og kravler ned på gulvet og ind i et hjørne. Der ligger hun så i en times tid med hovedet presset ind i hjørnet, mens hun skriger og er utrøstelig. Vi må absolut ikke nærme os hende, da hun så skriger endnu mere voldsomt.
Hej Claudia – yderst forfærdeligt at være i som forældre!! Og ja – 1 time er slet ikke usædvanligt, nogle beskriver 2-3 timer, så det kan faktisk være værre.
Rart at læse andre også har disse børn, men må nok indrømme at nu hvor min søn er blevet 8, så synes jeg det bliver mere og mere frusterende at han ikke vokser fra det