Mareridt & night terrors (natteræd) hos børn – hvordan skal de forstås og håndteres?
Mareridt hos børn / night terrors (natteræd). Det er enormt ubehageligt når dit barn gentagne gange vågner af mareridt og er helt ude af den – og du ikke helt ved hvordan du skal håndtere det.
Endnu værre opleves for de fleste forældre såkaldte “night terrors”, hvor dit barn ser ud til at være vågen, men tydeligvis ikke er ved bevidsthed, og dit forsøg på at trøste ingen effekt har.
I det følgende tager jeg fat på henholdvis mareridt og night terrors hos børn – det er nemlig ikke det samme.
Forskel på mareridt og “night terrors”. Den afgørende forskel er, at ved mareridt, ja da drømmer dit barn (befinder sig i REM-søvnen), og vil derfor altid have lukkede øjne. Du kan desuden trøste dit barn med god effekt når det har haft mareridt.
Ved “night terrors” da virker dit barn vågen (ofte med åbne, stirrende øjne) – men er faktisk udenfor bevidsthed. Ligeledes – ved “night terrors” er barnet umiddelbart utrøsteligt, og responderer typisk ikke på din støtte og trøst.
Night terrors indtræder typisk 2-3 timer efter barnet er faldet i søvn, mens mareridt normalt forekommer langt senere på natten, typisk i de tidlige morgentimer. Et barn vil kunne huske indholdet af et mareridt, men vil intet kunne huske hvis der er tale om night terror.
Mareridt hos børn. De fleste børn oplever at have mareridt – som beskrevet i mit sidste blogindlæg om børns drømme handler mareridtene ofte om stressende og angstprovokerende hændelser i barnets liv. Hændelser som er helt normale (det at udvikle sig, vigtige overgange, e.g. starte i børnehave, skole m.v.) – men som for barnet opleves meget skræmmende.
Barnets mareridt kan også reflektere stressende forhold i hjemmet. Præcis lige som når os voksne skal starte på nyt arbejde, er i en form for personlig krise el. lign. Sådanne udfordringer, og hvordan vi reelt har det med dem, reflekteres i vores drømme (hvis vi ellers kan huske dem og forholder os til dem, hvilket jeg ville ønske der var flere af os voksne der gjorde).
Videnskaben har vist, at arbejdet med vores drømme kan føre til øget selvindsigt og bedre relationer til andre (vil du vide, hvordan hvordan du selv kan bruge dine drømme, og måske kende de hemmeligheder om dig selv du lige nu er ubevidst om? Se mit onlinekursus Drøm dig i live!).
Et barns mareridt kan eksempelvis handle om at blive forfulgt af et større barn – måske en teenager eller endda en voksen.
Et billede på, hvordan barnet mærker presset ift. at blive ældre (måske lige så gammel som teenageren) – eller teenageren kan drømme om at være forfulgt af et ukendt voksent menneske – nogle gange et billede på, hvordan teenageren mærker presset henimod at blive voksen.
Børn drømmer mere om dyr (mange gange faretruende fantasidyr), end teenagere og voksne gør. Som kort beskrevet i mit sidste blogindlæg er dette et billede på, hvordan barnet i højere grad er drifts- og instinkt-styret end teenageren og os voksne er.
Altså kan dyrene ses som mere primitive sider af barnet, den bevidste styring har endnu ikke taget over. Men drømme med dette indhold kan virke meget skræmmende på børn – ganske enkelt fordi de ikke ved hvordan de skal forholde sig til og håndtere disse sider af sig selv.
For forældre giver sådanne drømme hos deres børn derfor et meget kraftigt vink om hvad der lige nu sker i deres barn.
Se Michael Rohde tale om drømme i Go’ Aften Danmark:
Hvordan skal jeg som forælder forholde mig til mit barns mareridt? Ofte vælger forældre at “negligere” drømmen, og til barnet sige; “det er bare en drøm, du skal ikke være bange” (og så ikke tale mere om drømmen) – men ved at sige det anerkender man som forælder ikke det som faktisk sker i barnet, og barnet vil ikke føle sig forstået.
For barnet er mareridtet og indholdet i mareridtet meget virkeligt, ligesom indholdet i dine egne drømme er virkeligt.
Drømme er et virkeligt fænomen, og ikke noget der skal negligeres. De fortæller meget præcist om, hvad der er vigtigt for dig i dit liv lige nu – og dit barns drømme således hvad der rører sig i dets indre lige nu.
Derfor er det rigtige at gøre at gå ind i drømmen sammen med barnet – dvs. tale om; hvad handlede drømmen om? Hvad skete der? Hvad gjorde dragen (monstret, bjørnen etc.) så?
En god måde at hjælpe barnet kan være at spørge om der er noget han/hun havde brug for i drømmen – eksempelvis at dragen kom i bur el. lign. – og så derefter sammen med barnet tegne drømmen – dog med det twist at nu kommer dragen i bur! Måske skal du først gøre dette om morgenen / senere på dagen, så du ikke skal gøre det midt om natten.
Grundlæggende handler det altså om at tage dit barns drømme seriøst, og forstå at drømmene er billeder på hvad der rører sig i ham/hende lige nu.
Night terrors hos børn. De fleste forældre har trøstet deres barn efter lejlighedsvise mareridt. Men hvis dit barn nogensinde har oplevet, det der er kendt som “night terrors”, ja da var dit barns frygt/angst sandsynligvis ikke til at dæmpe, uanset hvad du gjorde. Og jeg kan kun sige som far til en søn der i en alder af ét år havde nogle nætter med hvad der højst sandsynligt der har været night terrors, at det er en skræmmende oplevelse når man først gang er vidne til det.
“Night terrors” menes af mange at være en søvnforstyrrelse, der synes at ligne et mareridt, men har en langt mere dramatisk udformning. Selvom “night terrrors” kan være alarmerende for forældre der overværer dem, ja da er de normalt ikke noget der skal give anledning til bekymring, og er heller ikke et tegn på et dybere medicinsk problem.
Det er således et ret udbredt fænomen hos 2-6 årige (nogle gange også tidligere og senere), som forsvinder efterhånden som centralnervesystemet modnes.
Under en typisk nat forekommer søvn i flere faser. Hver fase er forbundet med særlig hjerneaktivitet, og det er under de hurtige øjenbevægelsers fase (REM), at de fleste drømme opstår. Night terrors sker under den dybe “non-REM-søvn.” I modsætning til mareridt (som forekommer under REM-søvn), er night terrors teknisk set ikke drømme, men skal mere ses som en angstfyldt, og pludselig (ubevidst) reaktion, der sker ved overgangen fra den ene søvnfase til en anden – som en reaktion på denne overgang.
Men også som et resultat af, at barnets centralnervesystem ikke er fuldt udviklet endnu.
Det menes at den primære årsag til “night terrors” er en overstimulering af (det uudviklede) centralnervesystem, hvilke oftest vil forekomme i perioder, hvor barnet er overtræt eller syg, tager medicin, er stresset eller sover et andet sted end normalt. Og på denne måde er der jo så pludselig et link til hvad der sker i barnets vågenliv.
Jo flere forældre jeg har været i dialog med omkring night terrors, jo oftere sker det, at der kan findes ting i vågenlivet, som kan fremprovokere denne reaktion.
Under en “night terror” kan et barn måske pludselig sidde oprejst i sengen og råbe eller skrige af nød, med vidt åbne, stirrende øjne. Barnets vejrtrækning og hjertebanken kan være hurtigere, han eller hun sveder måske, pisker rundt i sengen og virker forstyrret og bange.
Efter et par minutter, nogle gange længere, falder barnet typisk til ro og vender tilbage til almindelig søvn (typisk REM/”drømmesøvn”).
I modsætning til mareridt, som børnene ofte husker, vil barnet ikke have nogen erindring om en night terror næste dag, fordi det var i dyb søvn da det skete – og der er ingen mentale billeder at huske.
Hvordan skal jeg som forælder forholde mig til mit barns “night terror”? Hvis dit barn vågner af sig selv under en night terror vil det typisk virke desorienteret og forvirret, og i sådanne tilfælde kan du trøste barnet det bedste du har lært. Det sjove er, at barnet sjældent vil være bange i disse situationer, mere desorienteret.
Hvis dit barn derimod tydeligvis er “væk” – dvs. sover og er i en ubevidst tilstand (selvom det sidder og skriger og råber) – ja da kan det være en bevidst strategi ikke at vække barnet, og i stedet “holde ud”. Vælger du at forsøge at vække barnet er det enormt vigtigt at du forsøger at være helt rolig og afslappet.
Er du ikke det, vil barnet når han/hun vækkes oftest blive smittet af din egen angst/urolighed, og slet ikke forstå hvad der på færde. Husk – ved night terror kan barnet intet huske, og vil derfor slet ikke forstå hvorfor du er urolig. Læs også de mange kommentarer nedenfor om andre forældres erfaringer – der er stor forskel på hvad der virker for det enkelte barn.
Nogle skal holdes om stille og roligt, måske skal du nynne en stille sang, andre skal ikke vækkes, og du skal holde ud! Du skal altså finde ud af, hvad der virker bedst for dit barn. Night terrors går normalt over af sig selv, men står de på i hvad der virker umådeligt lang tid (måske flere uger), kan det være en god ide at tage kontakt til barnets læge.
Skriv gerne i kommentaren nedenfor med eventuelle oplevelser og spørgsmål du måtte have i forhold til mareridt og “night terrors” hos børn!
/Michael
Min datter har Night terror , og det er hver nat, efter at hun startede børnehave. Kan hun tage skade nu hvor det er hver nat i flere dage?
Hun skubber mig væk og skriger og sidder op med åbne øjne, kaster med dynen og vridder sig i sengen.
Er der slet ik noget man kan gøre for at forebygge det?
Såsom have natlampe tændt , synge eller holde hende i armene hele natten. Jeg syntes at en nat hvor jeg holdt om hende og havde tændt natlampe og talte roligt til hende hele natten at jeg kunne stoppe det når hun begyndte at skrige eller er det bare tilfældigt?
Hej Anne,
og tak for din kommentar. Uden tvivl enormt ubehageligt det I oplever! Det er vanvittigt individuelt hvad der virker bedst – for nogle skal man bare lade være at gå noget som helst og bare se til (selvom det ikke er til at holde ud), i andre tilfælde hjælper det faktisk at gøre det du gør med din datter. Læs eventuelt de efterhånden mange kommentarer her på siden de kan give dig noget input. Dog er jeg ret sikker på, at I ikke har grund til den store bekymring. Hvis det fortsætter og det giver anledning til bekymring, så tøv ikke med at tale med hendes læge. Bh Michael
Hejsa.
Jeg kom lige ind på denne side, for at læse om drømme i forhold til min dreng.. Og, hold da op hvor der åbnede sig en ny verden som jeg ikke troede eksisterede -lige pludselig kan jeg forstå hvad der skete i nat!
Min søn på 9 1/2 måned lå og sov hos os i vores seng, da han vågnede med et sæt kl 01.15 i nat og satte sig op og skreg og græd. Jeg tog ham op, da han prøvede desperat at kravle væk fra mig, og jeg var bange for at han ville falde ned fra sengen!
Han skreg og virkede nærmest desperat og ville bare væk. Da jeg tog ham op i favnen, slog han mig i hovedet (ubevidst vel nok). Og skreg højt.
Jeg blev helt bange og vidste ikke hvad der foregik, eller om han havde ondt. Han kravlede op af min mave og prøvede at komme væk fra mig! Jeg blev helt ked af at han ville væk fra mig… Han S øjne var halv åbne og halvt lukkede. Jeg troede at han var vågen!
Efter næsten 45 min på denne måde, dejsede han om i sengen, men ville ikke lægge sig på ryggen og sove, men sad/lå halvt oppe.
Der gik ca. 1 time, 03.15, og han han vågnede (eller sov nok) på samme måde igen… Skrigende, kravlende væk fra mig. Jeg vækkede hans far, som var faldet i søvn inde i stuen om aftenen. Han prøvede at tage ham, det hjalp en smule, men han græd stadig Skrigende og prøvede at komme væk… Efter igen ca 45-60 min begyndte han at blive “normal”. Han virkede noget forvirret og klynkende, og græd hvis vi satte ham fra os (på sofaen) -pludselig det modsatte!
Jeg var meget forvirret og vidste ikke hvad der foregik!
Vi havde dog svært ved at få ham til at sove anden gang også, selvom det virkede som han blev mere rolig end den første gang på natten. Han ville ikke rigtig lægge sig ned, og faldt også i søvn halvt siddende.
Vi prøvede både med tv (som han elsker), yndlings legetøj, drikke, mælk, sut, åbent vindue, men intet hjalp, andet end tiden… Og, det var lang tid, hvor vi prøvede at berolige og trøste. Og, lige som vi troede at han var faldet nogenlunde til ro, så begyndte han at græde igen. Han havde tårer i øjnene til sidst (da vi mente at nu var han ihvertfald vågen) og gråden mindede lidt om gråden ved overstimulering.
Efter anden episode sov han til morgen kl 07.30, og var da lidt pjevset og ked. Kort tid efter, var han dog sig selv og legede og var glad, og har også sovet fint til sine lure.
Men, det var frygteligt, og jeg har aldrig oplevet noget lignende!
Jeg tænker at det michael har skrevet om på denne hjemmeside, måske kunne være forklaringen, men jeg ved ikke helt præcist hvad det var. Ved du det, Michael.? Han er jo kun 9 1/2 måneds, så ved ikke om det er for tidligt med “Night terrors”?
Det skal lige siges at min søn er meget fremmelig.
Han kravlede, da han var 7 måneder, og har forleden dag lige gået sine første 6 skridt alene. Han er meget stolt og prøver flere gange om dagen at gå alen, hvilket lykkes.
Men, han bomber jo ind i alt muligt, og kommer til skade, da han også prøver at kravle op på alt muligt.
Kan det mon spille ind. Vi har været meget ude på besøg de sidste par dage, hvor han har været ude af sin soverytme, og ikke fået sovet nok.
Han er stadig ikke i institution endnu.
På forhånd tak, og for spændende læsning.
Hilsen Anette.
Hej Anette,
og mange tak for din henvendelse. Jeg hører om night terrors helt ned til 6 måneder, de findes sikkert også tidligere, selvom det så måske kan være svært at slå fast om det vitterligt er night terrors. Jeg har selv en søn på 10 mdr, og han har også haft en 2-3 omgange af night terrors. Umiddelbart lyder det som om, at de mange besøg I har været på har stresset ham. Men jeg tænker også – hvis I vel og mærke har muligheden – om ikke det kan hjælpe, hvis han får lov at sove alene i sin seng? Hos os blev vi overrasket over hvor meget bedre han sov ved ikke hele tiden at kunne fornemme vores tilstedeværelse. Bh Michael
Hej Michael.
Jeg er både lettet og alligevel ked af at have læst her på siden. Vores søn på 11 år har i mange år lidt af mareridt. En omgang troede jeg han var besat. Det har givet så god mening at læse din forklaring og de andre læsers historier. Vores søn har netop igen igen igen haft en tur. Jeg har bemærket at det ofteser når han er overtræt. Han løber rundt i huset, han er så bange. Som om nogen er efter ham. Her til aften kunne han ikke få vejret så det endte med at jeg nærmest gav ham kunstig åndedrat. Jeg er glad for at have læst hvad det er han fejlet men ked af at han skal have sådan nogle omgange. Vokser han fra det? Han har kun haft anfald her hjemme, men ofte er han på div. Turer med sport M.m. De kan vel også opleve det der? Han må ikke få en god søvn når energien bruges på at “kæmpe” rundt?
VH Tina
Hej Tina,
ifølge diverse studier er night terrors ikke noget børnene bliver trætte af – de er jo komplet ubevidste (i søvnens land) når det sker. Men jeg kan sagtens følge din bekymring. Jeg syntes noget af det vigtigste du kan gøre er, at tale med din søn om, hvordan han har det, hvad der sker i hans liv, vigtigheden af at gå tidligt i seng (så han ikke bliver overtræt) m.v.. Han er så gammel, at du også godt kan fortælle ham præcist hvad der sker om natten, hvorfor sådan noget kan ske, og måske få ham selv til at sætte ord på, om han på nogen måde oplever stressende elementer i dagligdagen, som I så efterfølgende kan snakke om. Jeg er ret sikker på, at han nok skal vokse fra det.
Bh Michael
Hej Michael. Spændende læsning, vores udfordring er at vores søn på 2,5 fortsætter med at græde og ved ikke hvad han vil- ca. 2 timer 1-2 gange mellem kl. 22-05. Han har altid sovet meget dårligt. Jeg prøver nu med lidt magnesium olie- andre råd? Hilsen en træt mor og far
Hej Mette,
det lyder vanvittigt hårdt. I forhold til at bruge diverse remedier vil jeg anbefale at du taler med din læge. Night terrors er jo en “naturlig ting” – men det føles måske knap så naturligt som forældre slet ikke at få sovet 🙂 Jeg tror noget af det vigtigste er i dagligdagen at vise din søn så meget opmærksomhed som muligt, eventuelt tale med ham om de oplevelser han har om natten – selvom han ikke kan huske det. Night terrors bliver typisk fremprovokeret ved stressende omstændigheder i dagligdagen (se blogindlægget ovenfor), og du kan også lede efter eventuelle ting, som kunne stresse ham, som der så måske skal laves om på.
Bh Michael
Hej Michael.
Efter at have læst dit indlæg og dine svar, er jeg nu slet ikke i tvivl om, at min datter på 2 år i øjeblikket lider af Night terror. Hun har aldrig været nem at putte da hun var yngre, men det sidste halve år e det gået rigtig godt, lige indtil for en uge siden. Og her er det så nok at min historie adskiller sig lidt fra de andres. For hun kan vågne om natten og skrige af angst, hvor jeg er kommet ind ( og forsøgt at vække hende) og trøste. Intet har hjulpet undtagen at hun kom ind i vores seng. Men hun er også bange, lader det til, når hun skal til at sove. Vi troede først at det var pga. Skygger gardinerne lavede, og dem pillede vi så ned. Jeg har købt vågelamper, og de sidste to dage har hendes far sovet i samme rum som hende, for at se om han kunne finde ud af, hvad der skræmte hende. Når jeg spørger hende hvad hun er bange for, så peger hun over mod vinduerne, andre gange har det været gardinerne, og i dag har det fx. Været meget udefinerbart ved vinduespartiet/vinduet/andres vinduer/andet.
Mit spørgsmål går derfor på om vi skal lade være med at tage hende ind når hun vågner om natten (men hun er meget insisterede og falder først til ro når hun ligger i vores seng) og kan hendes fantasi fremkalde Night terrors i vågen tilstand (altså lige inden hun falder i søvn), for hun har skreget i angst og løbet ind til os i stuen flere gange efter hun var blevet puttet, men inden hun faldt i søvn.
Venlig hilsen
Trine
Hej Trine,
tak for din henvendelse. Jeg tror jeg om dagen når din datter er vågen ville tale med hende om hvad det er der sker om natten (velvidende, at hun ikke er så gammel endnu). Men jeg tror det er vigtigt at I arbejder med hendes “vågne” hjerne – får den til at forstå at der grundlæggende ikke er noget at være bange for. Og det kan så forplante sig til det ubevidste, som – så vidt jeg hører det – er det der afføder de natlige angstepisoder.
Mvh Michael
Hejsa.
Vores søn på 11 fik for godt to år siden ADHD diagnose, og op til havde han Night terror flere gange om ugen. Ingen tvivl om at han var stresset. Efter udredning og medicin opstart faldt der ro på, og vi har faktisk ikke set noget til det siden. Men her i løbet af den sidste uge har han haft to nætter hvor han har været hel ude af den. Farer rundt og råber op, vrider sig som kan han ikke holde ud at være i sin egen krop. Hjertebanken og helt våd af sved, og så er det endt med besøg på toilet med opkast og tynd mave….er det som følge af Night terror at han bliver fysisk syg?
Hej Michael.
Det giver virkelig stof til eftertanke at læse dit indlæg. Min datter på 9 år havde indimellem Night terror som lille men det passerede.Jeg bliver nu i tivl om jeg har støttet min datter nok gennem den sidste tids søvn problemer og står med en følelse af ikke helt at vide hvad jeg skal gøre for at hjælpe hende denne gang.
Efter en begivenhedsrig sommerferie ( positive begivenheder dog) men også med skift af værelse til et større, har hun en nat skreget fuldstændig panisk. Det mindede først om Night terror men hun kunne huske drømmen og kan stadig meget levende huske denne drøm om en lille kinesisk mand der følger hende ( -og hun er en barbie i drømmen) til hun er trængt op i en krog, så vokser han højere og hun vågner. Hun har kun drømt denne drøm denne ene nat, og nu tør hun ikke sove alene eller være alene mere. Det er nu fire uger siden. Jeg taler med hende om det, men syntes ikke at det hjælper hende i hendes angst for at gå søvnen i møde alene. Har du nogle forslag til hvorledes jeg kan hjælpe hende så hun igen på sigt kan føle sig tryg ved at falde i søvn alene? Jeg har spurgt om hun har oplevet noget der har gjort hende bange udover drømmen, men til dette svarer hun nej-men kan jeg overse noget og hvad kan årsagen være til hendes vedvarende angst for at være alene? På forhånd tak fra en bekymret mor.
Mvh Lotte
Hej Michael
Har en søn på 15 mdr, som her på det sidste vågner 2-3 gange efter han er blevet langt i seng, hvor han er helt utrøstelig og faktisk har lukket øjne og lige meget hvad vi gør, om vi tager ham eller ligger ham ved siden af os hjælper det ikke.
Har du et godt råd hvad det kan være eller hvad vi skal gøre?
Hilsen Britta
Hej Michael
Tak for dit opslag! Det beroligede mig at læse, at min søn ikke lider af en dybere medicinsk problem eller for den sags skyld nødvendigvis har det skidt i sin hverdag.
Vores søn er 3 år og fylder 4 til november. Han har næsten hver aften nogle drømme, som er så kraftige, at han skriger og sparker i sengen vildt og voldsomt. Hvis vi rør ved ham, er det ligesom, at vi bliver en del af det farlige element i drømmen og han reagerer kun ved at blive mere panisk. Han åbner ikke øjnene og bliver også liggende i sengen, men det er stadig en voldsom oplevelse at være vidne til. Disse drømme opstår typisk 3 timer efter han er faldet i søvn – faktisk nogle gange ret præcist.
Vi kan se et mønster i, at de er specielt slemme, når han har været meget træt ved sengetid eller at der har været sket meget i løbet af dagen.
Han sover ikke længere til middag, da vi er så heldige at have en meget fleksibel hverdag, der gør, at han altid får lov til at sove, indtil han vågner af sig selv om morgenen.
Hans kraftige drømme startede, da han for et år siden indenfor få måneder blev storebror til en alvorlig syg lillebror, startede i børnehave og ikke mindst at han i børnehaven hurtigt blev offer for en jævnaldrendes meget grove angreb så som kvælertag, bidemærker, slag og spark samt mobning i forsøget på at få min søn til at græde. Så han var uden tvivl på det tidspunkt en presset lille fyr, men vi forsøgte virkelig at være der for ham i alt, havd han oplevede lige fra bekymringer for lillebror, savnet af mor der var indlagt med lillebror og ikke mindst mobningen i børnehaven.
Lillebror har det den dag i dag rigtig godt og de to har udviklet et meget stærkt brødrebånd til hinanden. De sover på samme værelse og nyder hinandens selskab. I børnehaven har han rigtig mange venner og den jævnaldrende er han til tider gode venner med og til tider kommer de op at tottes. Min søn har dog lært ikke at finde sig i hvad som helst fra ham, men der er stadig problemer ind imellem. Disse hjælper vi ham selvfølgelig med at takle, når de opstår – både via kontakt til den jævnaldrendes forældre, snak med børnehaven (når det er rigtig groft) og almindelig snak om, hvad der er forkert af ham den anden. Herhjemme vil jeg ikke mene, at han mangler det fjerneste i kærlighed, omsorg og ro. Alligevel plages han stadig af disse drømme.
Jeg kan forstå, hvorfor de startede, men jeg kan ikke forstå, hvorfor de fortsætter. Er der noget vi kan gøre for at afhjælpe, at de opstår?
Min mand er rigtig god til at takle dem, når de er der om aftenen, ved at sidde ved hans sengekant og til tider blidt berolige ham. Jeg har derimod sværere ved bare at se til og har lyst til at vække ham.
Er der mere vi kan gøre for ham og hvor længe skal vi forvente, at han bliver ved med at være plaget af denne uro?
Mvh. Camilla – en beroliget men vemodig mor
Kære Michael
Tak for din beskrivelse af mareridt og Night terror.
Jeg er nu ret overbevist om, at det er det min søn noglegange oplever. Han er godt nok kun 9 mdr. Han vågner ca efter 1-3 timer efter at han er puttet. Han skriger og græder men det virker ikke som om han er vågen. Jeg tager ham op og trøster ham og så falder han til ro igen og sover videre. Det er sket omkring 3 gange fra han ca var 5 mdr. Igår oplevede vi igen at han vågnede og var meget ked af det men ikke virkede vågen. Denne gang lavede han ligesom nogle spjæt, kastede hovedet ind til mig og forsøgte så at rejse hovedet igen. Han virkede meget desorienteret men så var det som om han vågnede lidt op. Efterfølgende faldt han i søvn igen men hans lille krop virkede anspændt inden han faldt i søvn igen. Jeg blev ret forskrækket over de spjæt og tænker jo straks det værste. Er det disse spjæt/anspændthed i kroppen forekommende ved Night terrors? Idag er der intet at mærke på ham. Han leger og er som han plejer.
Vi oplever, at vores søns periodiske opvågninger om aftenen falder sammen med at han er ved at lærer nye færdigheder. Fx har han lige lært at kravle for 2 dage siden, og er begyndt at rejse sig op.
Med venlig hilsen
Janne Ellegaard
Hej Michael.
Jeg skriver til dig om hjælp.Hvad jeg har læst om det du har skrevet om Night Terror, kunne godt minde om det min snart 3 årige søn har. Det startede i maj måned sidste år, da jeg kom hjem fra sygehuset med lillebror. Indtil da havde vores 3 årige sovet godt om natten. Men nu har det stået på så længe, at vi som forældre er ved at gå i oplæsning pga.manglende natte søvn. Fordi vores 3 årige vågner op to til tre gange om natten med skrig og skrål. Han er svært ved at blive beroliget, nogle gange bliver han endnu mere sur og tvær og der kan gå en time, før han falder til ro igen. Det påvirker ham også om dagen, hvor han bliver sur og gal over et nej eller irettesættelse. Vi ved snart ikke hvad vi skal gøre, for det går også ud over de andre børn vi har, at de bliver vækket om natten, når han skriger sådan op. Den sidste tid har det gjort det meget ked af det, og det samme har det også ved min mand.
Så vi har virkelig brug for noget hjælp, for kan snart ikke holde til mere. For det påvirker også det forhold min mand og jeg har til hinanden, at vi har svært ved at snakke sammen og have overskud til hinanden og gøre noget sammen med og uden børn.
Jeg håber det snart får en ende det Night terror, så vi kan blive en familie hvor der er glæde og smil som før maj sidste år.
Jeg håber at du kan hjælpe os.
Med venlig hilsen
Heidi Derosche
Hej Michael.
Vi har en søn på 9 mdr, som hver aften vågner ca 30 min til en 1 time efter han er lagt, han skriger og skriger og skriger og er ikke til at trøste, nogle gange har han åbne øjne, andre gange ikke.
Det tager som regel 10-20 min før han falder til ro igen.
Han vågner også ofte i løbet af natten og er ked.
Det er som regel værst de dage hvor der er sket meget, eller hvis han ikke har sovet så godt i løbet af dagen?
Vil du mene han lider af Night terror?
Når han “vågner” tager vi ham op og går rundt med ham til han falder til ro igen, er det dumt at tage ham op?
Vi har 2 gange været nødt til at vække ham, fordi det virkede så voldsomt og som om han ikke vidste hvem vi var, men er det dumt at vække ham når han får de anfald?
Skal lige siges han deler værelse med sin tvillinge søster og hun vågner hvis vi ikke tager ham ud når han får de anfald.
Lidt for histore så er han tvilling, født uge 38+3, han var dog meget lille 2080g og havde en lidt hård start da han fik stafylokokker på sygehuset og måtte have antibiotika i 10 dage.
Han har altid sovet rigtig dårligt, da han var lille fordi han havde refluks (tilbage af mavesyre)
Kan alle disse ting have noget og gøre med at han evt lider af Night terror?
Og er der noget man gøre for at undgå han får de der anfald?
Mvh
Trine
Hej har en søn på 3 år det kan vogen og skrige om nat helt vild og spark og graderne og kan slet ik snakke med han og han er ik vogen men nogen gang har han øjne åbne og ander gang ik han kalle på mig og sige hjælp mig og ander gang sige han jeg vil ik … Hvad kan man gøre som mor .
det skal så lige sige at vi er lige flyttet samme med min kæreste og ellers har vi bor af lene og synes det er blevet være efter vi er flyttet…
men vi kan ik mærke på ham at vi er flyttet og han er meget glad for min kæreste
bliver bare så urolig og synes det er så søn for ham .
undskylde stave fejl jeg er ordblind.
Mvh Ditte
Hej Ditte –
det virker for mig som om, at din søns stærkere natlige reaktioner kommer af, at I nu bor sammen med din kæreste – men det er jo svært for mig at vide med sikkerhed. Jeg tror noget af det bedste du kan gøre for din søn lige nu, det er at forsøge at tale med ham om den nye situation, at det bliver ved med at være sådan, at du elsker ham – og i videst muligt omfang (han er jo kun 3 år) – giver ham mulighed for at fortælle hvordan han selv har det med det hele.
Bh Michale
Hej Louise,
det er enormt svært for mig at vurdere præcis hvad der gør, at CJ oplever det han gør i form af “night terrors”. Og jeg kan jo ikke sige noget sort/hvidt om, hvorvidt CJ har oplevet noget ubehageligt – kun kan jeg generelt sige, at hvis CJ har befundet sig i en night terror, ja så tror jeg han ofte ville blive bange for hvem som helst – måske på nær hans mor? 🙂 Som to-årig er man jo stadig stærkt bundet til sin mor, og måske det at blive en dreng (altså mere “mand”) virker skræmmende for ham – og her er Niels jo trods alt en rollemodel, også selvom CJ jo stadig er meget lille i forhold hvor gammel vi kan blive os mennesker! 🙂 Men det er jo mere på det analytiske plan at dette kan forklare hans night terrors, og derfor reaktion over for Niels.
Mvh Michael
Hej. Vi har en dreng på 2, hvor vi har oplevet det med “vågen – utrøstelig tilstand ” ca. 4 gang. Sidst var for 2 dage siden, hvor jeg desværre på job. Niels( far) stod med oplevelsen alene. Niels fortæller at han omk kl 23 vågner, grædende og “vågen”. Kan efter at have læst dit oplæg, se at Niels gjorde “den fejl” at tage ham op af sengen, for at trøste. Da han tager ham op vrider og slår han vildt rundt om sig og Niels sætter ham på gulvet. Herefter løber CJ ( vores dreng) rundt i huset, og Niels oplever, at han leder efter mig. Når Niels nærmere sig, bliver han bange og grædende og render til sidst ind under bordet og sidder der i små 15 min. Han virker vågen og bange for Niels. Efter ca en time ender det med at Niels sætter sig i sofaen og ” falder i søvn” og cj kommer og sætter sig inden anden ende, for så til sidst at komme hen til Niels på egen hånd. Da jeg kommer hjem fra min aftenvagt er kl 24 og drengen sover i sin seng. Niels er fuldstændig udmattet og ked af at cj har været bange for ham og ikke kunne komme i nærheden af ham. Næste morgen er der intet at mærke på CJ. Vi har brugt meget af weekenden på at tale hele hændelsen igennem. Hvorfor han reagerede så’n overfor Niels og i så lang tid. Talt fredagen igennem og hvilke handlinger, der er gjort anderledes ( det eneste var et visit hos et vennepar efter dagplejen) og i senge kl20 istedet for 19, hvilket også er sket før. Og den væreste del af de tanker vi har haft er; er der nogen som har gjort vores dreng fortræd. Kan CJ ” angst ” mod Niels have noget at gøre med, at han ikke er så vild med mænd?. Har læst dit oplæg for Niels og det har virkelig hjulpet ham.
Min søn Mickey på 5½ har den sidste måneds tid vågnet hver aften kl 23 (han sover ca kl 20), og græder hysterisk. Han sidder op i sengen, nogle gange karter han lidt rundt, han har ofte åbne øjne, men stirrer ikke.
Jeg kan slet ikke komme igennem til ham, og kan ikke trøste ham i sengen. Da han deler værelse med sin storebror, tager jeg ham ned fra den øverste køje og ind i stuen. Han vågner i processen, men det er forskelligt hvornår han egentlig vågner.
Mickey kan aldrig huske, at han har drømt noget, og ofte kan han slet ikke huske begivenheden næste dag, men det sker altså, at han kan huske det, hvis han har siddet lang tid i stuen og er faldet ned.
Mickey får ikke medicin, og der er ikke sket noget særligt i familien, der kunne stresse ham. Vi har et meget roligt liv, er oftest hjemme om aftenen, og jeg arbejder på deltid og henter ofte tidligt.
Han er dog startet i SFO pr 1/5 . Han er glad for SFO’en, har mange venner, og virker ikke synderligt træt. Han får ikke lov at blive overtræt, heller ikke i weekender hos mig (men vist nok nogle gange hos hans far hver anden weekend), men hans sengetid blev for nyligt rykket en halv time, da han havde fået sværere ved at falde i søvn til den gamle sengetid.
Med risiko for at bede dig gentage dig (der er mange spørgsmål og svar foroven), har jeg et par spørgsmål.
Der er naturligvis stor forskel på børn, men hvor længe vil sådanne perioder oftest vare?
Skader det Mickeys søvnmønster eller udbytte af søvnen, at jeg vækker ham?
Kan den halve time, han kommer i senere i seng gøre en forskel, eller tør man satse på, at det er SFO- og snarlig skole-start, der er roden til problemet?
Mvh
Marie Dalgaard
Hej Marie –
beklager det sene svar – men sommerferien og en flytning er kommet “lidt i vejen”. Det er svært for mig at vide præcis hvad der kan afføde det som du beskriver hos Mickey, men i mine hører lyder det højst sandsynligt, at det er starten i SFO, som har affødt dem. Pludselig får han helt andre input/påvirkninger – og ofte fra andre end dem han kender fra hans egen klasse. Umiddelbart tror jeg ikke det gør nogen skade, at du halvt vækker ham/tager ham ind i stuen – ikke mindst fordi det så går mindre ud over hans storebror 🙂 Hvor lang tid det vil stå er nærmest umuligt at sige noget om – men måske de allerede er væk? Jeg tvivler på, at den halve time har gjort en forskel, nok snarere til det bedre.
Mvh Michael
Hej Anja,
for mig lyder det som om, at du gør det rigtige – det virker jo. At det så kan tage lang tid og er ubehageligt – det kan jeg godt forstå er en udfordring! Tænk på, om der sker noget i hans liv nu, som på nogen måde stresser ham, og giver ham anledning til at “brokke sig” når han sover. Ellers er jeg i øvrigt sikker på, at det med tiden vil forsvinde. Bh Michael
Hej Michael
Min søn på 2 1/2 år skriger tit når han har sovet lidt tid..
Han vrider sig i sengen og “brokker” sig.. Han svare mig nogle gange hvis jeg spørg ham om noget.. Og til tider åbner han også sine øjne og svare mig..
Men alligevel er han ikke helt ved bevidsthed, for når jeg så har prøvet at trøste ham ( der kan godt gå rigtig lang tid) falder han til ro igen ved at svare mig.
Har du/ i nogle gode råd til hvad jeg kan gøre?
Jeg synges det er rigtig uhyggeligt at han kan kigge sådan på mig og svare mig uden at være ved bevidsthed 🙁
Nogle gange er det værre end andre gange.. Heldigvis…
Mvh Anja
Hej Michael
Har en dejlig og glad dreng på 10 år, som omkring 5-8 års alderen var meget bange om natten. Det har aldrig været et problem at få ham til at sove, men han vågnede altid om natten og kom ind på en madras ved siden af os.
Omkring da han var 8 flyttede vi til et hus hvor han har værelse ved siden af os. Efter vi flyttede hertil har der ikke været nogle problemer med søvnen.
Indtil for lidt siden hvor han i klassen så en Youtube video med spøgelser og ånder. Siden har han ikke sovet godt om natten.
Han er meget meget bange. Igen er det ikke et problem for ham at falde i søvn, men vågner hver nat og kan ikke falde i søvn igen. Han sover med lys, mørklægningsgardiner, har værelse lige ved siden af vores, og får lov til at tænde historie-cd. Han vil meget gerne ind og sove hos os på en madras, men der er hans far og jeg uenige. For det kan også blive en dårlig vane. Hvad gør vi? Vi har nu ikke sovet i 1 uge. Vi har prøvet at trøste, tale, skælde ud, lige meget hjælper det. Han er meget ked af det. Skal vi lade ham komme ind til os og sove så længe han har brug for det? Eller skal vi holde ud og lade ham ligge og være ked af det i hans egen seng.
Håber virkelig på et hurtigt svar. Er meget træt.
Vh og på forhånd tak
Den trætte mor til en stor dreng.
Hej Maria,
tak for dit spørgsmål – det er da en meget svær situation kan jeg godt se! Det bedste synes jeg vil være, at tale om præcis hvad de så i den Youtube-video, hvad det vækker af følelser hos din søn, og så fortælle ham ærligt og redeligt dine egne/Jeres tanker om indholdet i den video (altså jeres egen holdning til ånder, spøgelser m.v.). Det handler måske om, at han er kommet i forbindelse med tankerne om død – på en anden måde end han måske tidligere har været. Så prøv at spørge mere ind til videoen, hans tanker og følelser ifm. med den, og prøv altså at være der så meget som muligt for ham i den situation. Jeg syntes ikke I skal begynde forfra med at lade ham sove hos Jer – det er der han jo skal lære selv at arbejde med sine problemer (uden at I ikke også skal hjælpe, bare ikke ved at lade ham sove hos Jer). Bh Michael
Hej Michael
…vi har en dreng på 6 år, som det sidste halve år har haft ca et “anfald” pr mdr……efter dit indlæg er jeg slet ikke i tvivl om, at det er Night terror han har..han vågner op skrigene og vi kan ikke trøste ham. Når han er rolig, sover han videre igen. En enkelt gang kan han fortælle, at der var en stor edderkop efter ham, men derudover virker han forbavset, når vi spørger ham, hvad han har drømt. Den første gang vi oplevede det, kunne vi slet ikk sove bagefter, da vi blev så forskrækkede.
Og det passer med at han det sidste halve år har været i en udvikling, hvor der har været meget fokus på før skole start.. Derudover er han en dreng med tale udfordringer, han hopper på ordene/ stammer, hvilket udtrætter ham ekstra i sociale relationer. Så de er ingen tvivl om at vores dreng er lettere stresset i øjeblikket. Det hjalp mig meget at læse dit indlæg. Vi har netop forsøgt at vække ham for at trøste ham, men nu er vi klogere, så næste gang må vi holde ud……mvh helle
Hej Helle,
mange tak for din kommentar! Jeg er rigtig glad for, at mit indlæg har hjulpet Jer ift. Jeres søn. Bh Michael