14. oktober 2016 - Kategori: Diverse

I tvivl om, hvor du skal hen i din karriere? Her er karrierecoachens to bedste metoder til at finde ud af det.

Og nej – denne gang handler det ikke om dine natlige drømme som din indre GPS. Ikke ret meget i hvert fald – først til sidst. Dine drømme er nemlig en stærk medspiller når det gælder om faktisk at få handlet på at lave om på dit arbejdsliv. Men som sagt, mere om det til sidst.

Jeg har i min karriere foretaget nogle skift, først fra salg og marketing i medicinalindustrien (8 år hos amerikanske Eli Lilly), til undervisning i konsulentbrancen (5 år hos Mannaz), og senest (i 2012), til at være selvstændig underviser (projektledelse), samt forfatter, foredragsholder og forsker i natlige drømme.

Det var da jeg i 2008 startede hos en karrierecoach, at jeg stiftede bekendtskab med de metoder, jeg nu vil dele med dig. For mig at se de to bedste, mest praktiske metoder til at finde ud af, hvad du skal være “når du bliver stor.”

Let’s get to it.

Metode nummer 1: Led efter dine succes’er – og se nærmere på dem

1. Kig tilbage på dit liv og din karriere (evt. studietid). Prøv at identificere enkeltstående situationer, hvor du helt ind i hjertet følte du var en succes. Enten hvor andre har fortalt at det du gjorde var (vanvittigt) godt, endnu bedre hvis du også selv følte det. En anden måde at sige det på; situationer, hvor du følte dig stærk! Hos mig var det en række situationer (mere bestemt 12 styks), hvor jeg enten underviste eller præsenterede i min egenskab af produktchef eller salgschef hos Eli Lilly. Det var situationer hvor jeg glemte tid og sted. Situationer som gav mig energi (modsat at tage energi fra mig), og som jeg ikke havde travlt med at blive færdige med.

2. Kig nærmere på /analysér disse situationer. Hvad er det præcis du gør i de situationer? Er der nogle fællestræk ved dem? Hvilke mere grundlæggende færdigheder /skills har du i spil i disse situationer? Det kunne være en analytisk evne, en kreativ, idéskabende evne. Din dybtgående viden om noget bestemt (en evne til at tilegne dig viden, og så dele ud af denne viden). Eller noget helt andet! Igen – hos mig handlede det især om undervisning og formidling. Mere specifikt for mig en evne til at gøre noget der ellers er svært at forstå (medicinsk/biologisk forskning og viden) – let at forstå. Og herigennem opleve at jeg inspirerer og udvikler andre.

Metode nummer 2: Hvad får du energi af at lave?

En mindst lige så god “her og nu” metode. Og et godt supplement til den første metode.

Hvis du har svært ved at finde situationer hvor du var en succes, eller stadig er søgende på hvor du skal hen, så findes også denne anden meget lavpraktiske, men vanvittigt effektive metode.

Opret et dokument på din computer. Lav følgende to overskrifter i dokumentet:

  • Det der GIVER mig energi
  • Det der TAGER energi fra mig

 

Over de næste 1-2 måneder: Hver gang du på dit arbejde, eller uden for dit arbejde – laver en bestemt aktivitet (deltog i noget, eller gjorde noget alene) der GIVER dig energi – skynd dig så at skrive det (situationen/det du præcist lavede) ind i dokumentet under den første overskrift.

Hver gang du laver noget/er med til noget der TAGER energi fra dig, skynd dig ligeledes at skrive det ind i dokumentet under den anden overskrift. Altså igen – skriv præcis hvad du lavede. Er du ikke ved computeren kan du også indtale det på din smartphones diktafon (det har de fleste smartphones, ellers kan du finde det som en app), og så skrive det ind i dokumentet senere.

I løbet af disse 1-2 måneder vil du formodentlig begynde at se nogle fællestræk ved det det du skriver under henholdsvis den ene og den anden overskrift. Men der kan sagtens være flere ting der giver dig energi (og selvfølgelig flere ting, der dræner dig for energi).

Opgaven går simpelthen ud på at finde ud af, hvad du er god til, og som samtidig GIVER dig energi.

Der er masser af eksempler på folk der laver noget de er gode til, men som de ikke får energi af at lave. Måske fordi andre har fortalt dem at de er gode til det. Jeg syntes jo det er enormt ærgerligt at bygge sin karriere op omkring hvad andre syntes man er god til. Især hvis det ikke samtidig er noget man får energi, og bliver glad af, at lave.

Undersøgelser viser, at vi kun 20% af tiden gør det vi er gode til (med andre ord, gør brug af vores styrker), når vi går på arbejde.*

Kontinuerligt at forsøge at blive bedre til noget vi naturligt ikke er gode til – eller noget vi egentlig er gode til, men som ikke giver os energi – er en direkte kilde til stress.

VIGTIGT: Fuck uddannelse, status og titler!

Noget centralt, som du måske allerede har fået øje på er, at din titel, uddannelsesmæssige baggrund, den status dit job – i andres øjne og i dine øjne – har, er fuldstændig ligegyldig når det handler om at finde den for dig rette karriere. Det er næsten også ligegyldig hvilken branche du gør det i, da dine færdigheder (dine styrker!) kan anvendes på tværs af stort set alle brancher.

Der er jo netop tale om meget grundlæggende evner som eksempelvis en stærkt analytisk evne. En stærk problemløsende evne. En evne til at udtænke kreative løsninger. En sublim planlægnings- og organiseringsevne. En god formidlingsevne. En kanon evne til at tune ind på andre og møde dem der hvor de er. Eller hvad det nu må være som du er god til, og som du samtidig får energi af at lave.

Jeg tror i den forbindelse ikke på ideen om at finde sin “hylde” (det bliver med tiden lidt kedeligt at “ligge” der), men snarere på, at det handler om at finde sin “bogreol”- en reol, hvor man kan sætte en overskrift på, men hvor forskellige styrker er i spil. I mit tilfælde hedder reolen “udvikling af mennesker” – men mine styrker er formidling (foredrag/undervisning), samt coaching og feedback (1:1-situationer hvor målet er indsigt og udvikling for den der coaches).

Såååå – hvad skal overskriften på din (eller måske dine) bogreol (-er) være?

Drømmenes rolle

Og hvad er så drømmenes rolle i dette? Den er at give dig modet til at turde gøre det der skal til for faktisk at gøre brug af dine styrker. Gøre det der skal til for faktisk at fårykket og handlet på dine planer og mange tanker. Ikke at du nødvendigvis skal skifte karriere helt og holdent som jeg har gjort det – langt fra! – men bare det ikke at blive for doven omkring faktisk at få præget dit job til at indeholde mere af det, som du får energi af lave.

Dine natlige drømme fortæller dig med al tydelighed hvis du ikke lever dit liv i overensstemmelse med hvem du er. Og de fortæller dig derfor også hvis du ikke fuldt ud udlever dine potentialer og styrker.

Drømmenes rolle er også at hjælpe dig til at gøre dig fri af det statusbehov du måtte have. For det er ofte nødvendigt for at turde gøre det der skal til. Eksempelvis gøre dig fri af trangen til at leve op til andres forventninger til dig. Den største fortrydelse på dødslejet er jo stadig den hos os mennesker, at vi i vores liv ikke havde modet til at leve livet i overensstemmelse med hvem vi er. I stedet har livet så handlet om en konstant – nærmest umulig kamp – for at leve op til andres forventninger til os.**.

Eksempelvis havde jeg selv en skelsættende drøm natten efter at jeg om dagen havde takket ja til en udstationering i USA. En udstationering jeg var meget i tvivl om – men jeg vidste på det tidspunkt ikke hvad jeg ellers skulle. Her drømte jeg om en kvinde, der sad på hug ved siden af en meget aflang og smal grav – hun var meget bevæget og sørgende. Hun var i færd med at begrave rigtig mange døde babyer. Og det er her mine venner har sagt til mig, at jeg ikke skal fortælle om den drøm – folk vil måske tro, at jeg er psykopat eller lignende – men det er jo sådan drømmene kommunikerer!

Via billeder og metaforer. Det er den eneste måde de kan kommunikere på.

Den bedste til at afgøre om en given tolkning af en drøm er rigtig er den der har haft drømmen. Det er jo vedkommendes eget ubevidste der har lavet den. Derfor skal du også spørge dig selv hvad du forbinder med dette og hint der optræder i dine drømme.

Du er den bedste til at tolke dine drømme.

For mig er babyer små væsener der kan vokse op og blive til alt muligt. Drømmen sagde med al tydelighed, at jeg ved at fortsætte min daværende karriere lagde alle mulige andre udviklingsmuligheder (og talenter, ja faktisk styrker skulle det senere vise sig) i graven. Drømmen var derfor stærkt medvirkende til at jeg senere takkede nej til en stor forfremmelse. Jeg vidste at der var noget andet og bedre til mig derude, hvor jeg i større omfang kunne gøre brug af mine styrker.

Eller en anden drøm jeg havde, da jeg som fuldtidsansat konsulent stod på tærsklen til at gå selvstændig og satse på drømmeprojektet, altså tilbage i 2012. Et spring jeg ganske enkelt ikke turde tage, og samtidig tænkte; hvad vil andre ikke tænke?!?! At “sådan en som mig” (cand.merc., flerårig lovende karriere i salg og marketing, samt konsulentbranchen) – at jeg interesserer mig for drømme. Drømme?!

Da jeg var allermest fyldt op af de tanker drømte jeg om en rød person der stod iblandt en masse helt ens grå mennesker. Personen kæmpede af al kraft for at skjule sig i mængden. Dette er min egen tegning af drømmen.

 

Følelsen i drømmen var den meget tydelige, at den røde person var mig. Drømmens budskab var meget tydeligt. Jeg kæmpede af al kraft for at passe ind i mængden. Ikke at skille mig ud. Bl.a. fordi jeg i folkeskolen blev mobbet. Derfor har meget af mit liv og min karriere handlet om at gøre alt for at være accepteret, være god nok, være lige som “alle andre”.

Drømmen sagde; Michael, uanset hvad du gør kan du ikke gemme dig i mængden. Det kan du ikke af den simple årsag, at DU ER DIG. Præcis ligesom du, der læser dette blogindlæg, er dig. Vi kan jo til syvende og sidst kun være dem vi er. Alt andet er en tabt kamp.

I dag lancerer jeg mit onlinekursus Drøm dig i live – lær at huske, forstå og bruge din drømme. Kurset er opdelt i 8 moduler, og består af 14 videoer i alt. Med tilhørende materiale. Kurset er bygget op omkring min egen model for det gode, seriøse drømmearbejde, The DREAMlife Method – med dens fire elementer; HUSK drømmen, DOKUMENTÉR drømmen, FORSTÅ drømmen og BRUG drømmen.

At det er et onlinekursus betyder, at du kan tage det præcis når det passer dig, hvor det passer dig. Inkluderet er også lydfiler/podcasts af kursets videoer, hvilket betyder, at du også kan høre kurset imens du eksempelvis kører bil.

JA TAK – jeg vil gerne forstå mine drømme, og derfor blive meget klogere på mig selv, finde ud af hvem jeg er, og ikke mindst finde modet til at være den jeg er >>>

Kurset koster i lanceringsperioden (frem til 27. oktober 2016) kun 495,-. Efter den dag er prisen 1195,-. Du sparer med andre ord over 50% ved at købe kurset lige nu.

P.s. – jeg kommer også meget gerne ud og holder foredrag om drømme i din virksomhed, dog med en anden vinkel på drømmene – nemlig det store udbytte du som leder og/eller medarbejder har af at arbejde med dine drømme. Drømmene er jo blandt andet en vanvittigt god problemløser.

Vidste du eksempelvis at Google er resultatet af en drøm, som Googlestifter Larry Page havde – vel og mærke en drøm han kunne huske og skrev ned? Rigtig mange ideer går tabt fordi de fleste af os ikke kan huske vores drømme (vi drømmer alle 2 timer hver nat). Du kan også lære hvordan du bedre husker dine drømme:

JA TAK – mine kolleger og jeg vil meget gerne lære, hvordan vi bedre kan udnytte – og huske – vores drømme!) >>>

P.p.s.

I min næste blogpost vil jeg dele en vanvittigt effektiv metode til at skifte (eller i det hele taget få!) job på – internt i en organisation, såvel som eksternt. Også noget karrierecoachen lærte mig. Hun startede i den forbindelse i øvrigt med at sige; glem alt om det der med at søge jobs på traditionel vis (via jobopslag, ansøgninger m.v.) – du får aldrig job på den måde! (henvisende til den nål i en høstak vi er når vi søger job på den måde) – måske lidt provokerende, men jeg syntes det er rigtigt. Chancerne for at det lykkes er meget større ved den metode jeg introducerer i min næste blogpost.

*Marcus Buckingham, Go Put Your Strenghts to Work

** Bronnie Ware, Top 5 Regrets of the Dying