28. august 2012 - Kategori: Generelt

Bøger om drømme og drømmetydning – god drømmelitteratur

Der er gennem årene skrevet rigtig meget litteratur om drømme og drømmetydning – naturligvis med forskellige vinkler på, og holdninger til, drømme. Nogle har en meget videnskabelig tilgang til drømme (hvad siger videnskaben om drømme og deres funktion), mens andre har en mere ”bruger-fokuseret” vinkel – altså; hvordan kan jeg som gerne vil bruge og tyde mine drømme arbejde med dem? I det følgende listes de efter min mening bedste bøger fra hver lejr, samt den efter min mening bedste “symbolbog”.

Anvendelsesorienterede bøger om drømme:

Jeg skrev oprindeligt dette blogindlæg for et par år siden, og i mellemtiden er der sket meget – blandt andet har jeg udgivet min egen bog om drømme (Sept. 2015)! Og den er jeg jo nødt til at have med her 🙂 De bøger der til nu har fandtes om drømme syntes jeg nemlig meget har været rettet mod terapeuter/psykologer, og derfor svære at forstå. Derfor har jeg altid gerne villet skrive den bog jeg inderligt selv savnede, da jeg i sin tid selv gik igang med drømmearbejdet tilbage i 2002. Ole Vedfelts “Din guide til drømmenes verden” (længere nede) har i flere år været den bedste – men der er stadig mange psykologiske fagtermer, som ikke forklares i bogen (eksempelvis “kybernetisk psykologi”), og det gør den svær at forstå.

Sådan forstår du dine drømme (2015) (Linket tager dig til bogen på Saxo.com)

Min egen bog “Sådan forstår du dine drømme – en praktisk guide til effektivt drømmearbejde – og et bedre liv”, er en bog, der på et letforståeligt sprog introducerer dig til drømmearbejdet – alt sammen på et seriøst og forskningsbaseret grundlag – men altså rettet mod dig der “bare” gerne vil forstå dine egne drømme. Bogen illustrerer hvordan du lettest arbejder med og forstår dine drømme, og så er et kapitel i bogen også dedikeret til, hvordan du kan blive bedre til at huske dine drømme. Bogen indeholder desuden en liste med over 100 drømmesymboler.

Din Guide til Drømmenes Verden (2012) (Linket tager dig til bogen på Saxo.com)

I de senere år var denne bog fra Ole Vedfelt uden tvivl den bedste dansk-sprogede bog om praktisk drømmearbejde. Det absolut bedste ved denne bog er dog dens omfattende symbolleksikon (det fylder langt det meste af bogen). Ellers er bogen stadig ret teknisk i sit sprog, og vil for mange være svær at læse.

 

 

 Symbolbøger

Bog, hæftet Drømmens symbolik af Tom Chetwynd (linket tager dig til bogen på Saxo.com)

Leder du efter en god symbolbog (“dream dictionary”) er denne den absolut bedste på markedet. Der findes en skov af dem, men denne er efter min mening den bedste og mest seriøse og velunderbyggede af slagsen. Husk: Symbolbøger er et godt sted at starte når man skal lære drømmenes sprog – det er ikke nødvendigvis den relevante tolkning du finder ift. en drøm du har haft – men den kan bringe dig meget på sporet…

Syntes du drømmenes verden er interessant, og kunne du tænke dig at arbejde mere intenst med dine egne drømme?  Måske mit onlineforløb Drøm dig i live! da kunne være noget for dig. Se mere information her.

Videnskabelige bøger om drømme (som kræver sit at læse…):

Encyclopedia of Sleep and Dreams [2 bøger]: The Evolution, Function, Nature, and Mysteries of Slumber (2012)

(linket tager dig til bogen på Amazon.co.uk)

Der findes rigtig mange videnskabelige bøger om drømme. Udfordringen er, at de fleste af dem repræsenterer den holdning til drømme som forfatteren til bogen har – med andre ord er de meget ”biased”. McNamara’s bog (eller snarere opslagsværk i 2 bind, i øvrigt på engelsk), er det til dato bedste forsøg på at skabe en ”neutral” bog om hvad videnskaben ved om drømme indtil nu. Den beskriver de mange forskellige bud på drømmenes funktion, samt ikke mindst den helt basale faktiske viden om drømme (e.g. hvor meget vi drømmer, konsekvensen af at få ”frarøvet” drømmesøvnen/REM-søvnen etc.).

The Mind at Night: The New Science of How and Why We Dream (2005)

(linket tager dig til bogen på Amazon.co.uk)

Selvom bogen har nogle år på bagen (og der derfor er kommet mere viden til siden), er den fantastisk i sin let-forståelige beskrivelse af videnskabens syn på drømme. Den tager også fat i nogle af de helt store spørgsmål omkring drømme, såsom, hvorfor kan vi kun huske meget få af vores drømme? Og – havde Freud og Jung ret i deres tilgang til drømme?

Bog, hæftet Drømmenes dimensioner af Ole Vedfelt

Drømmenes dimensioner – Drømmenes væsen, funktion og fortolkning (2007)

(linket tager dig til bogen på Saxo.com)

Danske Ole Vedfelt er ikke til at komme udenom når det handler om at kortlægge videnskabens forståelse af hvad drømme er for et fænomen. I denne bog beskriver han de væsentligste “drømmeskolers” syn på drømmene og hvordan man skal tyde dem – og det bliver tydeligt, hvordan der virkelig er stor forskel på hvordan der ses på drømme. Den er et digert værk, og kræver meget tid og fokus at læse.

 

Der findes mange andre bøger om drømme og drømmetydning – men ovenstående er efter min mening nogle af de absolut bedste. Har du nogen du vil anbefale?